Innehållet i en podcast

Ett av problemen med att skriva en podcast eller en blog om Microsoft 365 är att man väldigt lätt blir en megafon för Microsofts marknadsavdelning. Community i all ära, men det måste finnas plats för en kritisk åsikt också. Jag menar inte kritisk i den meningen att vara negativ, utan att jag har reflekterat och hunnit tycka något om ämnet.

Hur kan man både ha en entusiastisk och samtidigt kritisk hållning?

Jag tror att Tony Redmond är personen jag skall se upp till här. Tony skriver en Bok som heter ”Microsoft 365 for IT Pros” och publicerar en serie mycket läsvärda artiklar på sin blog.

Jag har ju i första hand podden som outlet för min kunskap och mina tankar runt Microsoft 365 så jag kan kanske sträva efter att bli ”poddens Tony Redmond” och skriva och spela in bra innehåll för podden.

Jag tjänar inga pengar på Office 365-podden, det är bara en kostnad, så det är ibland svårt att hitta tiden att skriva och publicera bra material med nån slags regelbundenhet. Men det får bli mitt ok att bära. Själva skrivandet är en sak, men det är svårt att hinna med att skaffa sig en uppfattning om nyheter och annat inom Microsoft 365, och samtidigt vara en aktiv konsult som kan fakturera mina kunder.

Skrivandet i sig hoppas jag blir lättare och lättare med regelbundenhet, vana och erfarenhet.

Crowdsourcing

Mycket av innehållsidéerna måste komma från input i form av artiklar, poddar och bloggar om Microsoft 365. Från ”marknadsmegafonerna” som repeterar samma fraser som vi hör från Microsoft själva. Från vanliga användare av tekniken som ibland är entusiastiska och ibland frustrerade. Från andra IT-proffs, som min vän Pia Langenkrans som gör ett jättejobb med att sprudla fram idéer och kloka tankar, jag står i stor skuld till henne för att hon väljer att vara med och skapa med mig.

Jag strävar efter sanning och relevans

För att göra en bra podd så räcker det kanske inte med att bara låta bra, även om det inte skadar. Det krävs att innehållet faktiskt gör skillnad för dig som lyssnar. Och för att det skall kunna göra det så måste det ta upp ämnen som du är eller kan bli intresserad av. Det krävs ärlighet och transparens. Det krävs färdighet i berättandet. Så det är de utmaningar jag ger mig själv.

  1. Berätta om något intressant
    Inte bara nyheter, utan om saker som är svåra att förstå, som är förvirrande, som är inspirerande.
  2. Gör det ärligt och rakt
  3. Gör det på ett sätt som lockar till lyssning
    Pedagogiskt, så långt som ämnet kräver men inte längre, med bra ljud. Använd tekniker och principer i berättandet som fungerar.
  4. Gör det med en förutsägbar regelbundenhet
    Inte ”när jag hinner” utan med nån slags regelbundenhet.

Följ med mig på resan

Hjälp mig med att hitta bra idéer till podden. Vad med Microsoft 365 tycker du är svårt? Vad är du entusiastisk över?

office365podden(at)warnolf.net

Publicerad av Mats Warnolf

Jag är oberoende konsult inom Office 365.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: