Blogga i SharePoint

Nu har Microsoft pensionerat de personliga bloggarna i Delve, och på sikt kommer existerande innehåll att tas bort. För de allra flesta är det inte en stor fråga men för dig som faktiskt använt bloggarna är det knöligare. Nu måste du ju ersätta dem på något sätt med en ny funktion.

I klassisk SharePoint finns det stöd för en bloggsajt, men det finns det ju inte i Modern SharePoint. Dessvärre. Här finns bara två sajtmallar som är tillgängliga från grunden och det är en gruppkopplad Teamsite och en Modern Communications site. Men Microsoft har ändå en rekommendation, och det är att man använder nyhetsfunktionen i SharePoint istället. Nyheter är en viktig funktion i moderna sajter och finns i bägge sajtmallarna. Faktum är att man kan säga att Nyheter är en modern bloggningsfunktion. I grunden så är en nyhet ett blogginlägg med ett annat namn. Om man vill anpassa funktionen så kan man lägga till ytterligare metadata om man vill. Mer om det i sektionen Skapa sajtkolumner för att hålla extra information nedan.

Nyheter och SharePointsidor

Grunden för moderna sharepointsajter är bland annat det vi kallar för sharepointsidor eller "site pages". de är lätta att skapa, att underhålla och kan konsumeras mycket enklare än t ex ett dokument. De är mycket lätta att läsa i SharePoint-appen på din mobil, de går enkelt att lyfta fram för en specifik publik. Så många gånger skall vi hellre bryta ner ett komplicerat ämne på flera sharepointsidor än att skapa ett långt dokument. En variant på sharepointsidan är nyhetssidan. Den som både skapat en sida och en nyhet i SharePoint kan ganska snart se likheterna mellan moderna sharepointsidor och en nyhetssida. Och det är inte fel att säga att en "nyhetssida" är en variant på en modern SharePoint-sida. Det som är den egentliga skillnaden är faktiskt bara några egenskaper. Det som skiljer i övrigt är bara hur nyhetssidor hanteras av SharePoint. Nyheter kan t ex med enkelhet syndikeras till andra sajter i samma Office 365-instans.

> Tekniskt sett är det två egenskaper som skiljer de olika sidtyperna. Egenskapen PromotedState som är 0 för en vanlig sida och 2.00000000000000 för en nyhet. Den andra egenskapen är FirstPublishedDate som har en giltig tidsstämpel på en nyhetssida medan en vanlig sida saknar värde här.

 • Nyhetssida: "PromotedState":2.0,"FirstPublishedDate":"2020-01-08T17:28:08-08:00",
 • Vanlig sida: "PromotedState":0.0,"FirstPublishedDate":null,

Så egentligen är det väldigt lite skillnad på dem. Så fort "PromotedState" sätts till 2.0 så behandlas sidan som en nyhetssida snarare än en annan sida. Däremot ser datumet knasigt ut ifall "FirstPublishedDate" inte har ett giltigt värde.

Tips och Trix med SharePoint-sidor

Som alla sidor i SharePoint kan vi naturligtvis hänga på ytterligare metadata för att sortera lite bland nyheterna. Det gör vi genom att skapa sajtkolumner och lägga till dessa i sidbiblioteket. Men först måste vi kanske klura ut vilka kategorier vi behöver: Kanske produkter, avdelningar eller geografiska beteckningar är lämpliga i din organisation? På samma sätt kan vi också skapa en kolumn med "taggar" om vi behöver sådan funktionalitet.

Flera olika bloggar/ämnen

Så om vi vill kunna kategorisera och sortera upp inläggen i olika ämnen så behöver vi förse våra nyhetssidor med fler egenskaper. Det gör vi bäst genom att skapa en grupp med bloggegenskaper. och koppla dem till sidbilioteket.

Skapa sajtkolumner för att hålla extra information, så som kategori

 • Logga in i SharePoint som ägare av sajten
 • klicka på kugghjulet i högra hörnet
 • Öppna Site Settings
 • Under Web Designer Galleries så klickar du på Site Columns
 • Klicka på Create för att skapa Bloggkategorierna/Ämnena
  • Ge kolumnen ett namn, t ex Blog Category
  • Choice är ofta ett bra val som informationstyp, Det är lätt att det blir fel när folk skall författa artiklar om de måste skriva in kategorin manuellt
  • Skapa en ny grupp att lägga denna kolumn i, jag rekommenderar att du lägger ett understreck som första tecken i namnet på gruppen. T ex _BlogColumns
  • Under Additional column settings så lägger du in din lista på bloggkategorier/ämnen under Type each choice on a separate line. Du kan också välja vilket alternativ som skall vara standard under rubriken Default value.
  • klicka på OK längst ner till höger för att spara.
 • Klicka på Create igen ifall du vill skapa en kolumn för taggar. Samma val, förutom det jag räknar upp nedan:
  • Använd den nu redan existerande gruppen du skapade nyss, den bör ligga överst i listan.
  • Kryssa i Yes under Allow ‘Fill-in’ choices

Skriva en Nyhet/Blogginlägg

För att nyttja den funktionalitet vi nu har lagt till skall vi bara komma ihåg att öppna sidegenskaperna och ange värden för kategori och taggar när vi skriver en nyhet/blogginlägg. alt text

Publicering

Det finns två webparts vi kan använda för att publicera våra nyheter. Den första är förstås webparten News, men man kan också använda webparten Highlighted Content. För just bloggändamål föredrar jag faktiskt News. News har möjligheter att filtrera vad som skall visas. Så om jag bara vill visa inlägg i kategorin "Konsultliv" eller "Teknik" så kan jag enkelt åstadkomma detta genom att specificera vilka kategorier som skall visas.

Nyhetssidor är ett fantastiskt sätt att sprida information i din organisation, och är mycket mer användbart än du kanske tänker dig. Läs mer om nyheter på Tracy Van Der Schyffs blogginlägg om News

Publicerad av Mats Warnolf

Jag är oberoende konsult inom Office 365.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: