Autosave och Graph

Autosave är väldigt bra, det är en av funktionerna som gör att det går bra att kollaborativt ta fram dokument, där flera är inne och redigerar eller författar samtidigt. Vi slipper också problem med dataförluster ifall vi är slarviga när vi avslutar redigeringen. Och visst kan den också vålla problem också, vi kan råka göra fel när vi skall korta ner en presentation t ex. Där är det ju tänkt att vi först skall spara en kopia och redigera i kopian, och inte först ta bort material och sedan spara en kopia. Autosave gör ju att även originalet blir förkortat i det läget. Lösningen om det händer är att återställa föregående version av originalet genom att titta på dokumentets versionshistorik i OneDrive/SharePoint.

Avsiktliga signaler i Graph

Microsoft Graph fångar olika händelser (de kallas Signaler i Graph) så som när du läser ett dokument och när du ändrar ett dokument. Dina läshändelser är privata, dvs det är bara du själv som kan se att du kikat på ett dokument, medans att du författat eller redigerat ett dokument blir en publik signal. Det är så t ex Delve vet att den skall lyfta fram ett viss dokument i vyn för dig och dina medarbetare. Om du och jag bägge arbetar med "Projekt Beltalowda" och jag skriver ett dokument med hör till projektet så kommer det att bli synligt i Delve när du går in där. Graph har flaggat det som relevant för dig eftersom du och jag jobbar i projektet. Precis så är det tänkt att Delve skall fungera. Dokumentet hittar dig, och inte bara tvärtom.

Oavsiktliga signaler i Graph

När du läser ett dokument som handlar om tjänstledighet, föräldraledighet, sexuella trakasserier eller något annat ämne som kan vara känsligt, så blir signalen privat och ingen annan kan se att du läst dokumentet. Men ifall du har skrivrättighet i dokumentet så kan det ställa till det ordentligt. Det räcker med att du råker trycka in ett mellanslag eller vad som helst, så kommer autosave att spara det direkt. Signalen blir nu publik och du kan inte längre dölja att du varit inne i dokumentet. Även om du återställer dokumentet i en tidigare version. Det är också en publik signal och kopplingen mellan dig och dokumentet blir nu ännu starkare i Graph. Därför är det oerhört viktigt att användare inte har skrivrättighet i dokument som kan vara känsliga. Formulär för anmälningar eller liknande bör göras i Forms eller annan liknande teknik och inte ligga som skrivbara dokument i dokumentbiblioteket.

Publicerad av Mats Warnolf

Jag är oberoende konsult inom Office 365.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: